Estetikë e Fytyrës

Kirurgjia estetike e fytyrës është t’i japë pacientit një pamje më të re të fytyrës duke hequr lëkurën e tepërt të fytyrës që është e lirë ose e varur. Ndërsa njerëzit plaken, gjurmët e gravitetit, diellit dhe streset e jetës së përditshme mund të shihen në fytyrat e tyre. Linjat e thella mund të ndodhin midis hundës dhe gojës; Linja e nofullës rritet e lirë dhe depozitat e yndyrës mund të ndodhin në qafë. Me plakjen e lëkurës, fijet elastike në strukturën e lëkurës zvogëlohen dhe indi yndyror nënlëkuror bëhet më i hollë. Kështu, gradualisht shfaqen rrudhat dhe vijat që rriten dhe thellohen. Ne e quajmë këtë plakja e fytyrës.

Ngritja e Fytyrës

Kirurgjia e zhvendosjes së fytyrës konsiston në prerjen e lëkurës së fytyrës, e cila është bërë e bollshme si rezultat i plakjes, nga vendet e përshtatshme, tërheqjen e tij nga anët e fytyrës dhe shtrirjen e tij, dhe prerjen dhe qepjen e shumë pjesëve. Ashtu si me çdo operacion kirurgjik natyror, heqja e fytyrës ka këshilla shumë të rëndësishme. Një nga çështjet më të rëndësishme është mbrojtja e nervit të fytyrës (nervi i fytyrës) që lëviz muskujt e fytyrës imitojnë. Ky nerv ndahet në degë shumë të holla në të dy zonat e faqeve dhe shtrihet nën lëkurë.

Facelift nuk mund të ndalojë procesin e plakjes. Operacioni që do të kryhet e kthen orën mbrapa dhe siguron përtëritje në imazhin e fytyrës. Ora e plakjes kthehet, por vazhdon të funksionojë. Ndërsa disa fytyra kërkojnë përsëri operacion pas 7-15 vjetësh, shumë pacientë nuk kanë nevojë për një ndërrim të dytë të fytyrës.

Procedurat që kthejnë orën mbrapa janë procedura që korrigjojnë shenjat e plakjes, të tilla si heqja e shumë dhjamit, shtrëngimi i muskujve dhe zgjatja e lëkurës së fytyrës dhe qafës.

Liftimi i fytyrës vetëm ose ndërhyrje të tjera kirurgjikale si ngritja e ballit, estetika e qepallës ose operacioni i rinoplastikës mund të kryhen.

Nuk duhet të rekomandohet të kryeni operacione estetike rinoplastike dhe estetike në të njëjtën kohë. Sepse pas operacionit të hundës, qepallat fryhen dhe mund të detyrojnë ose hapin qepjet. Për këtë arsye, do të ishte më korrekte që së pari të kryhet operacioni i hundës.

Kandidatët më të mirë për ngritjen e fytyrës janë pacientët, lëkura e qafës fillon të ulet, lëkura është elastike dhe kockat janë të forta. Shumica e pacientëve janë në të 60-at e tyre.

Lartësimi i fytyrës ju bën më të ri dhe më të freskët, dhe rrit besimin tuaj tek vetja. Por nuk mund të japë një pamje krejtësisht të ndryshme ose shëndetin dhe gjallërinë e rinisë tuaj.

Kur heqja e fytyrës kryhet nga një kirurg me përvojë, shkalla e ndërlikimeve është e ulët. Anatomia, reagimet fizike dhe shpejtësia e shërimit të njerëzve ndryshojnë dhe rezultatet janë të paparashikueshme.

Komplikimet e mundshme janë: hematoma (mbledhja e gjakut në lëkurën e poshtme, e cila duhet të hiqet nga kirurgu), dëmtimi i nervave të muskujve të fytyrës (i përkohshëm), infeksioni dhe reaksionet anestetike. Nëse pini duhan, do të udhëzoheni të ndaloni pirjen e duhanit në mënyrë që operacioni të gjendet me sukses.

Aspirina dhe ilaçe të caktuara anti-inflamatore rrisin gjakderdhjen, kështu që këto pilula do të ndërpriten në një kohë të caktuar para operacionit.

Nëse flokët tuaj janë shumë të shkurtër, mund t’i zmadhoni mjaftueshëm për të mbuluar prerjet gjatë rikuperimit. Nëse jeni mbipeshë, mund të jetë e dobishme të humbni të paktën 6-7 paund.

Një heqje e fytyrës mund të zgjasë disa orë – ose edhe më shumë nëse kryhet edhe një operacion tjetër. Vendndodhja e saktë e prerjeve dhe nivelet e operacionit varen nga formimi i fytyrës dhe teknika e kirurgut.

Prerja zakonisht fillon mbi vijën e flokëve në ballë, shtrihet nga vija natyrale përpara veshit (ose përmes kërcit përpara veshit) dhe vazhdon pas lobulit të veshit drejt rajonit okupital.

Nëse operacioni do të kryhet në qafë, një prerje e vogël mund të bëhet nën mjekër. Në mënyrë tipike, kirurgu ndan lëkurën nga dhjami themelor dhe indet muskulore. Indet dhjamore hiqen nga qafa ose aspirohen për të korrigjuar konturin. Më pas, indi themelor i muskujve shtrëngohet dhe lëkura nxirret dhe teprica hiqet.

Qepjet mbrojnë indet dhe prerjet e ngushta; Staplers mund të përdoren në lëkurën e kokës. Pas operacionit, një kullues tubi vendoset nën lëkurë pas veshit për të kulluar mbledhjen e gjakut. Kirurgu mund ta mbështjellë kokën lirshëm për të eleminuar ënjtjen dhe mavijosjen.

Linja e operacionit fillon nga lëkura e kokës, kalon përpara veshit në nivelin e veshit, pastaj hyn përsëri në lëkurën e kokës në anën e poshtme. Pjesa që mbetet para veshit është e vetmja pjesë që mund të shihet pas operacionit.

Mund të vërehet vetëm nëse shikohet shumë afër dhe mund të fshihet me një përbërje të lehtë. Lëkura është e qepur me qepje shumë të imëta, me synimin për të lënë një minimum të shenjave.

Pacientët mund të kthehen në punë brenda 2-3 javësh pas shumë operacioneve. Për takime të rëndësishme shoqërore, duhet të presë 4-8 javë. Pas operacionit, në fytyrë do të shfaqen mavijosje dhe ënjtje. Në kushte të tilla si dhimbje të forta ose të vazhdueshme, ënjtje të papritur të fytyrës, kirurgu duhet të raportohet menjëherë.

Disa mpirje të lëkurës janë mjaft të natyrshme; Do të kalojë për disa javë ose muaj.

Rinoplastikë

Me këtë operacion, kryhen procedura të tilla si zvogëlimi ose zmadhimi i madhësisë së hundës, hollimi i majës, rritja ose zvogëlimi i lartësisë, këndi hundë-buzë, ndryshimi i këndit hundë-ballë duke parë formimin aktual të hundës dhe proporcion me fytyrën.

Rinoplastika; Shtë një operacion estetik që rezulton në formën dhe madhësinë e hundës duke prerë os hundën, e cila formon çatinë e hundës dhe i jep formën kryesore hundës.

Përveç kësaj, kockat që shemben ose tkurren si rezultat i frakturës mund të korrigjohen dhe zmadhohen. Gjatë operacionit të hundës, devijimet dhe pengesat e frymëmarrjes që mund të shkaktojnë frymëmarrje mund të korrigjohen.

Trendi në rinoplastikën moderne estetike është të sigurojë një pamje të ekuilibruar dhe të rafinuar në çdo pjesë të hundës, pa prishur frymëmarrjen përmes hundës.

Përveç kësaj, kirurgjia e rinoplastikës duhet të synojë një pamje natyrale që nuk është e dukshme ose e ekzagjeruar. Mosha e operacionit të rinoplastikës është 18 vjeç e lart. Arsyeja është përgjithësisht përfundimi i zhvillimit të indeve të eshtrave në këtë moshë.

Rinoplastika është në të vërtetë ndër çështjet më të vështira të kirurgjisë plastike estetike. Suksesi i operacionit varet kryesisht nga përvoja dhe shkathtësia e kirurgut plastik. Teknikat e aplikuara nuk janë mjaft të ndryshme dhe ka disa metoda kryesore. Rinoplastika më e përafërt ndahet në teknika të hapura dhe të mbyllura. Në teknikën e hapur, bëhet një prerje në bazën e pjesës së quajtur columella, e cila ndan vrimat e hundës në dy, dhe këtu mbetet një mbresë e hollë. Kirurgjia estetike e hundës së hapur mund të preferohet në rast të një problemi në kërc ose ind të butë në majë të hundës.

Përveç kësaj, rinoplastika e hapur është më e dobishme në korrigjimin e deformimit të hundës në pacientët me sëmundje të çarjes së buzëve. Rinoplastika e hapur mund të zbatohet edhe në rishikimet sekondare të hundës, veçanërisht në deformime të rëndësishme, në operacione të gabuara korrigjimi.

Në metodën e hapur të rinoplastikës, lëkura e majës së hundës hiqet dhe kërcet e hundës hapen plotësisht. Teprica e kërceve mund të hiqet, të formësohet në vendet e dëshiruara, dhe pjesët ndihmëse të kërcit mund të qepen.

Vetëm rinoplastika e mbyllur kërkon më shumë se operacioni i rinoplastikës së hapur. Për më gjatë, maja e hundës mbetet e fryrë dhe e fortë. Rinoplastika e mbyllur është më klasike, duke mos lënë shenja jashtë hundës. Edema dhe ënjtja në majë të hundës është më pak dhe kalon më shpejt.

Në operacionin e mbyllur të rinoplastikës, prerjet bëhen përmes hundës dhe pjesa e brendshme e hundës mund të shihet deri në rrënjën e hundës me ndihmën e tërheqësve. Sidoqoftë, kërcet e majës së hundës nuk janë hapur plotësisht dhe integriteti i lëkurës dhe kërcit të majës së hundës nuk prishet. Pas operacionit, aplikimet janë të ngjashme në metodat e rinoplastikës së hapur dhe të mbyllur.

Kirurgjia e hundës mund të kryhet nën anestezi lokale ose të përgjithshme, në varësi të zgjedhjes së kirurgut dhe pacientit. Në anestezinë lokale, hunda dhe indet përreth janë të mpirë nga qetësimi i dritës; Gjatë operacionit, do të jeni zgjuar por nuk do të ndihet asnjë dhimbje. Pas operacionit, ka pushim të mjaftueshëm për 1-2 orë.

Anestezia e përgjithshme kryhet me një anestetik me veprim të shkurtër të administruar në mënyrë intravenoze. Rinoplastika zakonisht zgjat deri në një orë, dhe kjo periudhë mund të zgjatet kur kërkohen disa procedura komplekse ose shtesë. Gjatë operacionit, lëkura e hundës ndahet nga kërci themelor dhe indet e kockave dhe sillet në formën e dëshiruar. Formimi varet nga problemi i pacientit dhe teknika e zgjedhur nga kirurgu. Nëse operacioni i hundës kryhet me anestezi lokale, pacienti mund të dërgohet në shtëpi në këmbë pasi të pushojë për disa orë. Kur operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme, ai shtrohet në spital një mbrëmje dhe lirohet të nesërmen. Në fund të operacionit, një hundë suvaje vendoset në hundë. Splint suva hiqet tërësisht në 9-10 ditë. Mavijosje dhe ënjtje mund të ndodhin rreth syve një ditë pas operacionit. Këto ënjtje fillojnë të regresohen pas ditës së 3-të, zhduken në 10-15 ditë dhe gjakderdhja mund të vazhdojë në formën e rrjedhjes nga jastëkët e hundës. Ndalet për disa ditë. Nëse tamponët hiqen tre ditë më vonë, gjakderdhja e përsëritur mund të ndodhë shumë rrallë. Në këtë rast, mund të jetë e nevojshme të vendosni një tampon për tre ditë. Dita e parë duhet të kalohet në shtrat me kokën pak lart.

Kirurgu se si të përgatitet për operacionin; Rregullat e ngrënies dhe pirjes, nëse pirja e duhanit, mund të gjenden të paktën 1 javë para ndërprerjes, larja e fytyrës, etj. Pajtueshmëria me këto paralajmërime do të ndihmojë në lehtësimin e operacionit. Pas operacionit, mund të ketë ënjtje në zonën e ndërhyrjes që mund të zgjasë 15-20 ditë ose më gjatë. 80-90% e këtyre ënjtjeve kalon në muajin e parë. Swellingnjtja e mbetur zgjidhet për 6-12 muaj. Kur operacioni kryhet nga një kirurg plastik me përvojë, mundësia e ndërlikimeve është shumë e ulët. Gjasat e rreziqeve mund të zvogëlohen duke ndjekur këshillat e kirurgut para dhe pas operacionit.

Ndërsa indet janë duke u shëruar, hunda duhet të mbrojë nga gunga, fërkimet dhe djegiet nga dielli për të paktën një muaj. Brenda 10-14 ditëve të vlerësuara, pacienti bëhet i aftë të kthehet në punë. Aktivitetet që kërkojnë shumë përpjekje (vrapim i shpejtë, not, lakim, çdo aktivitet që rrit presionin tuaj të gjakut) duhet të shmangen për 2-3 javë. Duhet pasur kujdes kur lani fytyrën dhe flokët ose përdorni produkte kozmetikë. Syzet nuk duhet të përdoren deri në dy muaj. Syzet mund të shkaktojnë rrëshqitje, hapje dhe formë të deformuar të hundës duke ushtruar presion mbi kockat. Kirurgjia e rinoplastikës kryhet brenda hundës dhe nuk ka asnjë mbresë (mbresë) të dukshme nga jashtë. Nëse përdoret “teknika e hapur” në operacion ose nëse vrimat e hundës duhet të ngushtohen, vetëm një mbresë shumë e vogël mund të mbetet në bazën e hundës. Në pacientët idealë, operacioni i hundës së hapur mund të kryhet pa prerë këtë pjesë, me pak fjalë, pa lënë një mbresë nga jashtë. Sekondar (2.) Ndërhyrja kirurgjikale mund të jetë e nevojshme për të korrigjuar një deformim të vogël (siç është ënjtja e padëshirueshme e përhershme) që mund të ndodhë me një shpejtësi shumë të ulët (5%) pas operacionit.

Sekondar; Rinoplastika për rishikim kërkon më pak kohë sesa operacioni i parë dhe zakonisht kryhet nën anestezi lokale. Appropriateshtë e përshtatshme të kryeni këtë lloj operacioni korrigjimi të rinoplastikës mundësisht pas 6 ose 12 muajsh pasi ënjtja është korrigjuar plotësisht.

Estetikë e Syrit

Kirurgjia e qepallave zakonisht kryhet pas moshës 40-45 vjeç. Pas qeseve nën sy, fillimi dhe rrudhat fillojnë të ndodhin, personi mund të konsiderojë operacionin e qepallës. Nëse kanë ndodhur rrudha të vogla, këto rrudha mund të hiqen me mbushës. Sidoqoftë, në raste të tjera, operacioni i qepallës bëhet i domosdoshëm. Ky operacion kryhet në emër të personit që të ketë një pamje më të re dhe më të gjallë. Estetika e qepallave është zakonisht një procedurë kirurgjikale që kryhet nën anestezi lokale. Në këtë rast, pacienti është zgjuar dhe nuk ndjen shumë dhimbje. Sidoqoftë, nëse ndihet ndonjë tërheqje dhe kjo situatë është e pakëndshme, mund të preferohet anestezia e përgjithshme. Kirurgjia e qepallave është një procedurë që zgjat disa orë. Pas anestezisë, bëhen prerje nga pjesa e poshtme e qerpikëve dhe qepalla e poshtme. Me ndihmën e këtyre prerjeve, lëkura ndahet nga indi yndyror themelor. Në këtë mënyrë kryhen procedurat e nevojshme dhe kryhet operacioni.

ESTETIKA E VESHIT

Estetika e veshit ose otoplastika është një procedurë estetike kirurgjikale që ndryshon madhësinë, pozicionin ose proporcionin e veshëve. Pas këtij procesi, arrihet pamja e dëshiruar. Rritjet e vetëbesimit vërehen pas procedurave të kryera tek fëmijët dhe të rinjtë. Nëse veshët janë të jashtëm, ato rregullohen duke u drejtuar. Nëse një vesh është më i lartë se tjetri, ai sillet në të njëjtën përpjesëtim me procesin e pozicionimit.

Kur duhet të merren parasysh estetikët e veshit?

Nëse veshi është shumë i madh ose i vogël,

  • Nëse veshi juaj ka një pamje të çuditshme në proporcion me kokën tuaj,
  • Nëse vërehet nga njerëzit,
  • Nëse keni përjetuar trauma që ndikojnë negativisht në formën ose pozicionin e veshëve,
  • Ju mund të shpëtoni nga këto probleme duke zgjedhur një kirurgji estetike të veshit.

Estetika e buzëve

Buzët janë struktura shumë të goditura për sa i përket pamjes fizike, siç është hunda, sepse ndodhen në mes të fytyrës. Për këtë arsye, buzët e freskëta dhe të plota janë pranuar si tregues i bukurisë, tërheqjes dhe rinisë që nga kohërat antike. Estetika e buzëve mbulon përpjekjet estetike për t’i bërë buzët të duken më bukur.

Ndërsa buzët e trasha dhe të trasha janë një shenjë e rinisë, buzët e holluara me rrudha në buzë mund të jenë shprehje e moshës së vjetër. Hollësia e pjesëve rozë të buzës ndonjëherë ndodh gjenetikisht, dhe nganjëherë mund të ndodhë si rezultat i rrallimit të indeve për shkak të plakjes. Në përgjithësi, plakja e buzëve përparon paralelisht me plakjen e fytyrës. Struktura e nofullës, hunda dhe dhëmbët kanë një vend të rëndësishëm në shfaqjen e buzëve.

Përveç vendosjes së buzëve, gjatësia dhe gjerësia e buzës, trashësia e buzëve të poshtme dhe të sipërme dhe sa shihen dhëmbët në rastin e të qeshurit janë gjithashtu të rëndësishme për sa i përket planit të operacionit. Buza e poshtme duhet të jetë më e plotë se buza e sipërme, dhe mishrat nuk duhet të jenë të dukshëm kur qeshin. Buzët duhet të bien prapa vijës imagjinare të tërhequr nga maja e hundës deri në majë të mjekrës. Buzët e ekzagjeruara para kësaj linje nuk do të japin një pamje estetike. Estetika e buzëve zbatohet për ata, buzët e të cilëve janë gjenetikisht të hollë, buzët e të cilave po dobësohen si rezultat i humbjes së indeve për shkak të plakjes, buzët e të cilëve janë normale dhe që duan të jenë më të rinj, më të bukur dhe më tërheqës me buzë më të trasha dhe më të plota. Përveç kësaj, nëse ka më shumë se trashësi normale në buzë, estetika e buzëve mund të bëhet në formën e rrallimit ose zvogëlimit.

Procedurat estetike të buzëve për shtimin e buzëve mund të grupohen në dy grupe kryesore. E para nga këto janë ato që bëhen përkohësisht, të dytat janë ato që bëhen në mënyrë të përhershme. Procedurat e përkohshme estetike të buzëve përfshijnë mbushës dhe injeksion të yndyrës. Midis procedurave të përhershme estetike të buzëve, mund të llogariten shartimet e lëkurës dhjamore dhe mbushjet e bëra me materiale artificiale.

Mbushësit janë metodat më të padëmshme, por efekti i tyre zgjat 6-12 muaj. Nuk ka asnjë reaksion alergjik ose rrezik tjetër kur përdorni materialin origjinal mbushës. Në fund të periudhës, substanca shkrihet dhe zhduket plotësisht.

Injeksionet e dhjamit janë gjithashtu midis metodave të përkohshme, sepse yndyra e injektuar me ritme të ndryshme shkrihet. Kjo normë mund të arrijë deri në 100%, domethënë mund të shkrihet plotësisht. Për këtë, procesi duhet të përsëritet. Pas dy ose tre seancave, 30-40% mund të bëhen të përhershme. Për më tepër, qelizat e mbetura dhjamore ndërsa yndyra shkrihet mund të shkaktojë asimetri në buzë, dhe injeksioni i yndyrës kërkohet për ta korrigjuar këtë.

Shartimet e lëkurës dhe fasias janë indet me më pak tretje dhe qëndrueshmëri më të gjatë. Sidoqoftë, disa mbresë mbeten në zonën ku merren këto shartime, ose nëse ka, një mbresë më paraardhëse mund të hiqet. Nuk ka mbresë në shartimin e dhjamit. Shartimi i dermës ose dermofet mund të përgatitet nga lëkura nën rajonin e kërthizës ose nga një mbresë e tillë si një mbresë kirurgjikale e apendesitit, nëse ka. Pjesa e sipërme e qelizave të lëkurës është qëruar, shtresa e dermës që përmban kolagjen përgatitet si një shirit eliptik. Kjo shirit dermis vendoset në një tunel në buzë të përgatitur përmes prerjeve të vogla të bëra nga të dy anët në gojë, duke rritur vëllimin në buzë, duke e bërë kështu buzën më të trashë. Këto operacione mund të kryhen lehtësisht nën anestezi lokale.

Meqenëse buza është një rajon me shumë qarkullim të gjakut dhe ënjtje lehtësisht, megjithëse mavijosjet dhe mavijosjet pas operacionit janë mjaft të larta, këto ënjtje zakonisht zhduken brenda 7-10 ditësh.

 Kremrat mund të përdoren për të hequr mavijosjet më shpejt. Përdoret në disa materiale artificiale për të trashur buzët. Këto procedura janë një metodë jo kirurgjikale.

Më i vjetri nga materialet e përdorura për këtë qëllim është injeksioni i lëngshëm i silikonit në buzë. Meqenëse shkakton ndërlikime të ndryshme tek pacientët që aplikohen, tani është e ndaluar të shitet si material plotësues estetik nga institucioni amerikan i ushqimit dhe farmaceutikës FDA dhe të injektohet direkt në ind. Gjatë viteve janë bërë përpjekje të mëdha për të prodhuar mbushës jo-reaktivë për të trashur buzët. Acidi hialuronik është më i padëmshmi ndër ta. Acidi hialuronik është një nga blloqet ekzistuese ndërtuese në indet e trupit. Përdoret gjerësisht për të trashur buzët.

Meqenëse është një substancë e pranishme në trup, injeksionet hialuronike nuk shkaktojnë një reagim të padëshirueshëm. Sidoqoftë, qëndrueshmëria e këtij injeksioni është mesatarisht 6-12 muaj dhe duhet të përsëritet kur mbaron efekti.

Sidoqoftë, meqenëse është një metodë e lirë dhe e lehtë, është një metodë e përdorur gjerësisht në estetikën e buzëve për plumping. Një material tjetër artificial i quajtur Gortex është i përhershëm. Vendoset në buzë përmes prerjeve të vogla të bëra në skajet e buzëve. Qëndron ashtu siç është vendosur dhe ruan formën e saj. Sidoqoftë, disavantazhi më i rëndësishëm është se mund të shuhet duke shpuar buzën me kalimin e kohës. Një grup tjetër i metodave kirurgjikale të aplikuara për trashjen e buzëve janë operacionet që sigurojnë trashje të buzëve duke përparuar mukozën e buzëve (pjesa me të kuqe). Janë marrë rezultatet më të mira dhe të qëndrueshme. Rikuperimi përfundon në 2-5 ditë. Ato janë operacione të thjeshta të kryera nën anestezi lokale.

Estetika e buzëve nuk bëhet gjithmonë për të trashur buzët. Ndonjëherë, operacioni i hollimit të buzëve mund të kryhet për të zvogëluar buzët tepër të trasha. Pjesa eliptike nga pjesa hiqet nga mukoza e trashë e buzës (pjesa me ngjyrë të kuqe) së bashku me indet dhjamore poshtë dhe qepen me një teknikë të përshtatshme. Kjo procedurë bëhet me anestezi lokale. Swellingnjtja dhe mavijosjet zhduken brenda disa ditësh. Meqenëse gjurmët e qepjeve të bëra në mukozë nuk janë të dukshme, nuk ka asnjë problem mbresë pas operacionit.