Skip links

Rindërtimi i Gjirit

Rindërtimi i gjirit pas heqjes së gjirit për shkak të një tumori ose sëmundjeje tjetër është një nga operacionet më të suksesshme të kirurgjisë plastike. Falë teknologjive të reja në mjekësi, kirurgët tani mund të krijojnë një gji që ngjan shumë me një gji natyral.

Sot, këto operacione mund të kryhen njëkohësisht me operacionin e heqjes së gjirit (mastektomia). Kështu, kur pacienti del nga operacioni, ai ka një gji të ri dhe shpëton nga shqetësimi psikologjik që mund të shkaktojë një periudhë pa gjoks.

Procesi i Operacionit

Rindërtimi i Gjirit

Megjithatë, duhet të kihet parasysh se; Rindërtimi i gjirit pas mastektomisë nuk është një operacion i thjeshtë. Ka shumë opsione në dispozicion për t’u vendosur nga ju dhe mjeku juaj. Më poshtë ju jepen informacionet themelore në lidhje me operacionin; si kur u krye operacioni, si u krye dhe çfarë lloj rezultatesh do të merreshin. Sidoqoftë, nuk është e mundur t’i përgjigjeni të gjitha pyetjeve. Prandaj, të folurit një me një me kirurgun tuaj do t’ju japë informacion më të mirë.

Kush është kandidati më i mirë për rindërtimin e gjirit?

Nuk ka asnjë pengesë mjekësore për rindërtimin e gjirit në pothuajse të gjithë pacientët me mastektomi, dhe shumica e pacientëve janë të përshtatshëm për rindërtim të njëkohshëm me mastektomi. Sidoqoftë, kandidatët më të mirë për rindërtimin e gjirit janë pacientët, kanceri i të cilëve është zhdukur plotësisht përmes mastektomisë. Mund të ketë shumë arsye për të pritur; për shembull, disa pacientë nuk duan një operacion tjetër, disa kanë vështirësi të pranojnë diagnozën e kancerit dhe nuk mund të marrin në konsideratë opsionet e rindërtimit të gjirit. Disa pacientë mund të jenë këshilluar nga kirurgu i tyre të presin, veçanërisht kur gjoksi rindërtohet me indet e vetë pacientit (transferimi i përplasjes). Në raste të tilla si obeziteti, presioni i lartë i gjakut dhe pirja e duhanit, pacientët mund të këshillohen të presin.

E gjithë kirurgjia përfshin disa pasiguri dhe rrezik

Rindërtimi i gjirit mund të kryhet në pothuajse çdo grua që ka humbur gjirin për shkak të kancerit. Sidoqoftë, si me çdo operacion, disa probleme mund të shfaqen pas këtij operacioni.

Gjakderdhja, grumbullimi i lëngjeve ose problemet e anestezisë, të cilat janë problemet e përgjithshme të operacionit, gjithashtu mund të shihen pas këtij operacioni, por janë të rralla. Tek duhanpirësit, shërimi i plagëve mund të vonohet, dëmtohet ose mund të shfaqen më shumë plagë. Ndonjëherë këto probleme mund të kërkojnë një operacion dytësor. Nëse do të përdoret një protezë, rrallë ekziston rreziku i zhvillimit të një infeksioni brenda dy javësh. Në disa raste të tilla, mund të jetë e nevojshme të hiqni protezën dhe ta vendosni përsëri në muaj më vonë.

Problemi më i zakonshëm, kontraktura kapsulare, ndodh kur indi i mbresë rreth protezës e ngjesh protezën. Kështu, ndodh ndjenja e ngurtësisë së gjirit. Ka disa metoda trajtimi për kontraktimin e kapsulave; ndonjëherë mund të kërkojë heqjen dhe lehtësimin e indit të mbresë ose zëvendësimin e protezës.

Rindërtimi nuk ka efekt në përsëritjen e kancerit dhe nuk ndërhyn në radioterapi/kimioterapi. Kirurgu juaj mund të rekomandojë që të vazhdoni me mamografitë periodike të gjirit tuaj normal dhe gjirit tuaj të rindërtuar.

Merr Çmimin Tani!

Dëshironi të merrni një kuotë çmimi?
Na dërgoni numrin tuaj të telefonit dhe ne do t’ju telefonojmë dhe do t’ju njoftojmë.

Kthimi në normalitet dhe pamja juaj e re

Mund të duhen deri në 6 javë që të ktheheni në normale pas mastektomisë dhe rindërtimit ose operacionit të rindërtimit vetëm me përplasje. Në kirurgjinë protetike, kjo periudhë mund të jetë më e shkurtër. Kuptimi normal nuk fitohet me rindërtimin; megjithatë, njëfarë kuptimi mund të vijë me kalimin e kohës. Shumica e plagëve mund të zbehen me kalimin e kohës. Sidoqoftë, kjo periudhë mund të jetë 1-5 vjet dhe gjurmët nuk zhduken kurrë plotësisht. Për sa kohë që rindërtimi është i një cilësie të lartë, do të kujdeseni më pak për këto plagë.

Dëgjoni këshillën e kirurgut tuaj se kur të filloni stërvitjen dhe lëvizjet. Si rregull i përgjithshëm, mund të jetë mirë të shmangni marrëdhëniet seksuale dhe ushtrimet e rënda për 3-6 javë.

Gjoksi juaj i ri mund të duket më i fortë, më i rrumbullakët dhe më i sheshtë se gjoksi juaj tjetër normal. Mund të mos ketë kontur para mastektomisë ose mund të mos jetë plotësisht simetrike me gjoksin tuaj tjetër. Këto dallime mund t’ju duken të dukshme. Për shumë pacientë me mastektomi, rindërtimi përmirëson në mënyrë dramatike pamjen dhe cilësinë e jetës.

Home
Account
Cart
Search